szilveszter_2020.jpg

karacsonyi_kepeslap.jpg

Eltelt öt év, és ismét mögöttünk a választás. a kampány hangulata lassan elhomályosodik, minden megy tovább a megszokott kerékvágásban.

Az elmúlt ciklus csak úgy, mint az elmúlt évtized városunk életében sok - sok fejlődést és számos változást hozott. A kiegyensúlyozott gazdálkodás és a sikeres pályázatoknak köszönhetően sokat haladtunk előre, különösen eredményesnek bizonyult a mögöttünk álló 9 év, nemcsak a fejlesztéseket tekintve, hanem a választásokat illetően is. 

Itt szeretném megköszönni magam és a képviselő -  testület nevében a bizalmat mindazoknak, akik eljöttek választani és döntésükkel elismerték az elmúlt 15 évben Nagyhalász fejlődéséért végzett eddigi munkát. Köszönöm az előző ciklusban végzett munkáját volt képviselő társaimnak, dr Bankus Andrea Zsuzsannának és Hegedűs Jánosnak, valamint Oláhné Szilágyi Mária külsős bizottsági tagnak.

Büszkén elmondhatjuk, hogy fejlődésünkkel kezdjük utolérni azon településeket, ahol rendszerváltás óta nem volt belpolitikai viszály és mindenki egy emberként dolgozott a lakóhelyéért. önkormányzati útjainkat folyamatosan újítjuk, korszerűsítjük. A városi hangulatot erősíti a körforgalom, mely nem csak esztétikus, hanem egyben a gyorsabb, biztonságosabb közlekedést testesíti meg. Mára már olyan, mint ami több évtizede ott található. Mellette a Multifunkciós Szolgáltató Központ a legújabb és az egyik legszebb épülete városunknak. Ilyen és ehhez hasonló fejlesztések várnak ránk a következő időszakban. 

korforgalom_3.JPG

Október 13. - a után az élet nem állt meg!

Az elmúlt évek pályázatai kezdenek valóra válni. A "Zöld város kialakítása Nagyhalászban" elnevezésű pályázatunk jól halad előre. - A Csuha - Kállay kúria környezetében a zöld fal kialakításához elültettük a növényeket. A Tiszarád felé vezető út eleje megújult. A Zrinyi utca melletti játszótéren már látható, hová kerülnek a játékok. A művelődési házban az utolsó simítások történnek a kreatív műhely és a kézműves bolt kialakításában. A Külvégen a kerékpáros pihenő pontalapjait kiöntötték, időjárástól függően folytatják a munkálatokat. A tanösvény és sétány kialakításában sikerült a nyomvonalat megtisztítani, így tavasszal folytatják a látványosabb elemek kialakítását. fel lett újítva az iskolai futópálya, a bitumenes pálya végén labdafogót helyeztek ki. Tavasszal kezdik a két leállósáv építését az Arany János úton.

A piac fejlesztése közbeszerzés alatt van, tavasszal itt is kezdődnek a munkálatok. A temető fejlesztése a LEADER pályázatnak köszönhetően elkezdődött. A tanyafejlesztési programból a külterületen élők gazdagabbak lesznek egy közösségi térrel és külterületi játékokkal.

 homoktanya_fil.JPG

terk.JPG

Készül a sportpark (kondipark) a Kormányablak mellett.

img_6060.JPG

img_6065.JPG

A  Települési Operatív Programból sikerül a Bölcsőde és Művelődési ház energetikai korszerűsítését elvégezni, mely folyamatban van.

A kézilabda csarnok tervezés alatt van, a Nemzeti Sport Központ tájékoztatása szerint nagy eséllyel tavasszal elkezdik az építést. 

2020 - ban is célunk lesz a közmunka program lehetőségeinek maximális kihasználása. igyekszünk értékteremtő fejlesztéseket bevonni az általunk beadott pályázatba, melyek a nagyhalászi közfoglalkoztatásban résztvevőknek köszönhetően meg is valósulnak. Gondolok itt a vízelvezetők felújítására, vagy a járda, kerítés, parkoló, előtető építésre, tetőhéjazat cserére.

A közterületeken egyre kevesebb dolgozóval tudjuk megoldani a zöldfelület karbantartását. kérnénk mindenkit arra, hogy a telke előtt található járda  és vízelvezető tisztán tartását végezze el.

Ezt a Köztisztasági rendeletünk 4,§ - a is tartalmazza.

"A tulajdonod (használó) gondoskodik: 

  1. az ingatlana előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méteres területsáv), ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület,
  2. a járdaszakasz melletti nyitott árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról,  a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladék eltávolításáról,
  3. belterületi árkok gyomtalanításáról a gyomnövényeket olyan mértékben  szükséges kiirtani, hogy a terület évről - évre kaszálható legyen." 

A szociális népkonyhában napi egyszeri étkeztetést biztosítunk a rászorulóknak. az étel elfogyasztása kulturált körülmények között történik az Arany János utcai Pirehab épületében és Homoktanyán a közösségi házban. Éljenek a lehetőséggel! Decemberi testületi ülésen szavaztunk arról, hogy minden lakott ingatlan tulajdonosnak részére biztosítunk egy karácsonyi csomagot.

A Magam és az Önkormányzat Képviselő - testülete nevében boldog, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok minden kedves nagyhalászinak!

 

A tél beálltáig sikerült a "Zöld Város" pályázatban több projekt elemeivel haladni:

1. A kerékpáros pihenő helyszínén a pont alapok elkészültek.

img_5976.JPG

2. A művelődési házban a kreatív műhely és kézműves bolt kialakítása hamarosan befejeződik.

img_5982.JPG

img_5929.JPG

3. Sikerült kikotorni a két iskola közötti sétány mellett húzódó önkormányzati vízelvezető csatornát. Ez a sétány a két iskola épületet köti majd össze, az Arany János és a Petőfi utcák kertek alján.

setany_1.JPG

3. Az alsó udvarán található futópálya felújítása elkészült, hamarosan felszerelik a labda fogót is az aszfaltos pálya mögé.

futopalya_2.JPG

iskola_futopalya.JPG

Jó ütemben halad a Nagyhalászi Református egyház község templom felújítása. A legszebb épület lesz kisvárosunkban befejezés után. Már mindenki számára látszik a minőségi munka eredménye. 

ref_templom_1.JPG

ref_templom_2.JPG

A bölcsőde fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere után a külső szigetelés is elkészült, és csütörtökön befejezték a külső homlokzat színezést. Hátra van még a napelemek felszerelése. 

szinezes.JPG

szinezes_1.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap nehéz ellenféllel, de könnyen vette az akadályt a MEGYE I felnőtt csapatunk, 2:1 - es győzelmüknek köszönhetően a második helyen zárták az őszi szezont. Az ifi U19 - es csapatunk 9:0 arányú győzelme is hozzá járult a hétvégi sikerhez.eredmeny.JPG

Az energetikai pályázatunknál a bölcsőde és családsegítő épületének munkálatai jól haladnak. A bölcsőde épületén befejeződött a fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere és most a hőszigetelést végzik a hideg beálltáig.

Novemberben kezdik a Petőfi Sándor művelődési házon a felújítást, mely fűtéskorszerűsítést, nyílászárókon hőszigetelt üvegcserét, homlokzat szigetelést és napelem felszerelést tartalmaz.

bolcsi_2.JPGbolcsi.JPG                                                                  
nyilasz_bolcsi.JPGbolcsi_1_1.JPG                                                                                 

"A Zöldváros fejlesztés Nagyhalászban" című projektünket is elkezdték. Készül a Zrinyi utca melletti játszótér felújítása. A Kúria oldalában a Tiszarádi út az Arany János utca felőli szakaszát már leaszfaltozták, elkészült a Csuha - Kállai Kúria udvarának zöldítése (parkosítása). Folytatják a tél beálltáig a két iskolát összekötő sétány kialakítását, futópálya felújítását és a Petőfi Sándor művelődési házban kreatív műhely és kézművesbolt kialakítását. Tavasszal pedig a két leállósáv, kerékpáros pihenő és a tanősvény kialakítása kerül sorra.

jatszot.JPG

zoldvaros.JPG

zoldfal_6.jpg

zoldfal_4.jpg

Befejezték a körforgalom virágosítását.

korf_1.JPG

A Leader pályázaton nyert 30 millió Ft - ból felújítjuk a temetőn a vizesblokkot, rendbe tesszük az utakat és már elkészült az északi falon az előtető az urnafal fölé. Mindenszentek után, ha az időjárás engedi folytatják a munkálatokat.

urna_eloteto.JPG

sarmasag_oktober_23_2.jpg

sarmasag_oktober_23.jpg

Koszorút helyeztem el testvértelepülésünkön, Sarmaságon, október 23- án.

 


arar_koszor.pngarad_koszoruzas.png

 

 

Nagyhalász Város nevében koszorút helyeztünk el néhány képviselő társammal Aradon, egy központi rendezvény alkalmából.

Október 4-én az Idősek Napján Kovács Kati fiatalokat megszégyenítő frissességével felejthetetlen perceket szerzett a szépkorúaknak a kívül-belül egyre szebb felújított Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Mindig segítettem a helyi időseken, szívesen időztem közöttük, segítettem őket egyénileg és egyesületüket is. Ők azok, akik ebben a rohanó világban képesek arra, hogy egy-két órán keresztül elfeledjék az élet dolgait, és örüljenek egymás társaságának.

Természetesen a jövőben is számíthatnak rám!

Büszke vagyok arra, hogy polgármesterségem alatt mennyit fejlődött a művelődési ház is, elég csak megtekinteni a képeket alant.muvharegen.jpg

muv2.jpg

muv3.jpg

 

Befejeződött az Ady, a Damjanich és a Paptava utcák aszfaltozása, a jövő héten a padka felszedésével folytatják a munkálatokat.

A közfoglalkoztatásban dolgozók a padkafelszedés után aprókővel pótolják azt, így megelőzzük az út szélének letöredezését.

A három utcát önerőből sikerült leaszfaltozni, ezáltal is látszik, hogy az önkormányzat anyagi helyzete stabil.

Október végére végeznek a Rétköz utca felújításával, építésével is, mellette a becsatlakozó kis utcák (Gyári sor, Kastély melletti utca, stb.) útalap-felújítása is megtörténik.

ut3_2.jpg

ut4.jpg

ut2_1.jpg

ut1.jpg